søg her:
XpDetail Online

BoligEkstra.dk FAQ

FAQ = Ofte stillede spørgsmål (Frequently asked questions)
Har du problemer eller spørgsmål til BoligEkstra.dk, Eller til din Online ejendomsmægler portal, stil dem her.

BoligEkstra.dk er en web-baseret bolig platform, der hjælper alle involverede parter i en ejendomshandel. BoligEkstra.dk giver alle mulighed for at spare mange penge og benytte den digitale platform til promovering og besvarelse af spørgsmål, download blanketter, formularer osv.

Har du et spørgsmål, så stil det her, eller find svar i allerede stillede spørgsmål.


Bolighandel
02-03-2021
Tonny Parnell

Hvad er ejendomsskat og grundskyld?  

Som boligejer skal du betale både ejendomsskat og grundskyld samt ejendomsværdiskat, og det kan være en kompliceret størrelse at få overblik over. Her kan du læse mere om den ene del – ejendomsskat og grundskyld.

Der findes to typer af boligskat. Den ene er ejendomsskat – også kaldet grundskyld. Den anden er ejendomsværdiskat. Herunder kan du læse mere om ejendomsskat og grundskyld, mens du kan læse mere om ejendomsværdiskatten her.

Lad os først få styr på begreberne. Ejendomsskat og grundskyld er det samme. Det hedder egentlig ejendomsskat, men bliver meget ofte blot kaldt for grundskyld. Det skyldes helt enkelt, at ejendomsskatten er den skat, som du betaler for selve grundens værdi.

Det er Vurderingsstyrelsen, der vurderer, hvad grunden er værd, og grundskylden er altså den skat, du betaler for selve den jord, som din bolig står på. Det er grundens værdi i ubebygget tilstand, som Vurderingsstyrelsen beregner.

Det er kommunerne, der fastsætter satsen for, hvor stor en andel af grundens værdi, du skal betale i ejendomsskat / grundskyld.

Så meget betaler du i ejendomsskat / grundskyld

Netop fordi grundskyld er en ejendomsskat, som hver enkelt kommune administrerer og fastsætter, vil det også variere, hvor meget du skal betale, alt efter hvilken kommune du bor i. På trods af de lokale variationer er der en overordnet hovedregel, og det er, at grundskylden udgør en vis promillesats af grundværdien. Det er det, der bliver kaldt for grundskyldspromillen.

Der er dog et vist spænd, som kommunerne hidtil har skullet holde sig inden for. Grundskyldpromillen skal udgøre minimum 16 promille og maksimalt 34 promille af grundværdien.

Har din kommune for eksempel fastsat grundskyldspromillen til 22, skal du betale 22 promille (svarende til 2,2 procent) af grundens værdi i grundskyld.

Følger vi eksemplet ovenfor, er de 22 promille af din grunds værdi den grundskyld/ejendomsskat, du skal betale hvert år. Kommunen splitter regningen op i to dele, så du som boligejer modtager en opkrævning to gange om året.

Nye regler for ejendomsskat / grundskyld i vente

På grund af diverse problematikker i det gældende boligskattesystem er der indgået et politisk forlig om et boligskattesystem. Med det følger nye offentlige ejendomsvurderinger, der skal afspejle den aktuelle markedsværdi af såvel grunde som boliger. De regler betyder samtidig, at grundskylden fremover vil følge udviklingen i ejendoms- og grundpriserne.

Samtidig er det i forbindelse med den seneste politiske aftale om boligskatterne fra maj 2020 aftalt, at i årene 2022-2024 må det beløb, du betaler i grundskyld ikke stige mere end 2,8 procent om året. Ifølge de nuværende er det tilladt, at grundskylden kan stige med op til 7 procent om året.

De nye ejendomsvurderinger vil lande hos boligejerne i sommeren 2021. I tilfælde af at den nye vurdering af din grund er højere end den hidtidige, vil denne vurdering først danne grundlag for, hvor meget du skal betale i grundskyld fra 2024. Det skyldes det loft, der er sat for, hvor meget ejendomsskatten må stige frem til 2024.

Er der omvendt tale om, at den nye vurdering er lavere end den, du indtil videre har betalt grundskyld ud fra, vil den nye vurdering træde i kraft allerede fra 2021 og dermed danne grundlag for, hvor meget du betaler i grundskyld herfra.

Stigninger i ejendomsskat / grundskyld bliver indefrosset

Hvis der i din kommune bliver tale om en stigning i grundskylden, er det ikke noget, du kommer til at mærke i dit budget her og nu.

I forbindelse med Boligskattereformen, som blev vedtaget i 2017, blev det besluttet fra politisk side, at alle eventuelle stigninger i grundskylden skulle indefryses i årene 2018-2021. Og i forbindelse med den seneste politiske aftale og loftet over stigninger i grundskyld, er det besluttet at denne ordning fortsætter.

Det betyder, at det beløb, som du som boligejer eventuelt skal betale ekstra i grundskyld, bliver låst fast og skal betales på et senere tidspunkt. Indefrysningen er rentefri frem til 2024.

Indtil videre har det været en tvungen ordning, og du har endnu ikke kunnet betale af på den gæld, du reelt stifter til det offentlige. Men i den seneste politiske aftale fra maj 2020 er det besluttet, at boligejerne fra 2021 kan vælge, om de vil betale af på den indefrosne grundskyld. Hvis de vælger fortsat at lade grundskylden være indefrossen, vil det fortsat være rentefrit frem til 2024.

Den gennemsnitlige grundskyldspromille vil falde

I forbindelse med de nye regler vil den maksimale grundskyldspromille blive sat ned fra de nuværende 34 til 30, og samtidig bliver den nedre grænse på 16 promille afskaffet.

Når de nye vurderinger af grunde er foretaget, vil nogle boligejere opleve, at deres grundværdi bliver fastsat væsentlig højere end hidtil. Og da der samtidig er vedtaget et loft for, hvor meget det samlede grundskyldsbeløb må stige i de kommende år, vil der være kommuner, hvor grundskyldspromillen vil blive væsentlig lavere end i dag, så grundskylden ikke stiger mere end det tilladte, når man regner efter den nye grundværdi.

I sidste ende medfører det, at den gennemsnitlige kommunale grundskyldspromille bliver sænket fra de cirka 25 promille, som gælder i dag, til forventede knap 13 promille i 2024.

Grundskyldspromillerne bliver fastsat, så overskuddet fra grundskylden i alle kommuner er uændret i 2024 i forhold til, hvis de skatteregler, der gælder i 2023, var blevet videreført.

I årene 2021-2028 kan grundskyldspromillen ikke sættes op.


.
. Din kommentar Coments      Print ArtikelPrint      Skriv ArtikelSkriv

Page: 1
[1] 2 >
11-03-2021


Advokatforbehold.

Advokatforbehold
Når sælger og køber er blevet enige om prisen, vil ejendomsmægleren typisk fremsende et køber-oplysningsskema, hvor du skal udfylde dine oplysninger, herunder hvilken boligadvokat du ønsker at benytte.

....
Bolighandel Advokatforbehold.

02-03-2021


Beregn mit boliglån

Låneberegnere til boliglån

Her på siden kan du regne på dine muligheder med et boliglån. Tast blot dine oplysninger ind i låneberegnerne, så kan du bl.a. se, hvad du har råd til, sammenligne vores forskellige låntyper, beregne friværdi mv.

....
Bolighandel Beregn mit boliglån

02-03-2021


Hvad er ejerudgift?

Hvad er en "ejerudgift" og hvad dækker det over
Hvis du er på jagt efter en bolig, er du med garanti stødt på begrebet ejerudgift pr måned i ejendomsmæglernes salgsopstillinger. Find ud af, hvad det dækker over, og hvad du skal være opmærksom på.

....
Bolighandel Hvad er ejerudgift?

02-03-2021


Hvad er ejendomsværdiskat?

Ejer du en bolig, og bor du der selv, skal du betale ejendomsværdiskat. Men hvordan bliver ejendomsværdiskatten opkrævet, og hvor stort et beløb er der tale om? Få svarene her.

....
Bolighandel Hvad er ejendomsværdiskat?

01-03-2021


Hvad er en PDF File

Hvad er en PDF file
Portable Document Format er et åben standard-filformat skabt af Adobe Systems i 1993. Det blev til en ISO-standard i 2008. PDF

....
Bolighandel Hvad er en PDF File

27-02-2021


Hvad skal man især være opmærksom på, når man køber hus?

Hvad skal man især være opmærksom på, når man køber hus?
Går du og overvejer at købe hus? Så skal du være opmærksom på, de fælder man kan rende i. Hvis ikke kan det blive dyrt. Læs mere om hvad du skal holde øje med, og hvad du kan spare ved at gøre det, lige her!

....
Bolighandel Hvad skal man især være opmærksom på, når man køber hus?

27-02-2021


Boliglån - Kreditforening hvilke dokumenter

Boliglån - hvilke dokumenter skal du have styr på?>br /> Det er de færreste, som har råd til at betale en ejerbolig kontant, og derfor benytter langt de fleste sig af at tage et lån i banken, når de skal erhverve sig ny ejerbolig. En af de første skridt mod et boliglån er selvsagt at holde et møde med banken eller et realkreditinstitut, men har du styr på, hvilke dokumenter og informationer du skal medbringe

....
Bolighandel Boliglån - Kreditforening hvilke dokumenter

26-02-2021


Hvad er liggetids-pest?

Har du hørt om liggetids-pest, og hvordan det kan skade dit boligsalg? Hvis ikke så se med her, og få 3 gode råd til hvordan du kan undgå at blive ramt.

....
Bolighandel Hvad er liggetids-pest?

26-02-2021


Hvad er en elinstallationsrapport?

Hvad er en elinstallationsrapport?
Når du skal købe eller sælge et hus, bliver der i de fleste tilfælde udarbejdet en elinstallationsrapport som led i huseftersynsordningen. Her kan du se, hvad en elinstallationsrapport indeholder.

....
Rapporter Hvad er en elinstallationsrapport?

22-02-2021


Om salg uden mægler

Om salg uden mægler

Salg af boliger i Danmark sker oftest gennem en ejendomsmægler. Men har man mod på og kræfter til selv at stå for salget af sin bolig, kan der både være penge og frustrationer at spare.

....
Bolighandel Om salg uden mægler

17-02-2021


Gennemgang af købsaftale

Gennemgang af købsaftale
Købsaftalen indeholder de forskellige vilkår, som indgår i handlen. Disse vilkår skal tydeligt angive hvem, der sælger hvad til hvem, og hvilke betingelser der indgår i handlen. Når køber og sælger har underskrevet købsaftalen, er de begge bundet af den. Købsaftalen indeholder bl.a.:

....
Bolighandel Gennemgang af købsaftale

17-02-2021


Tinglysning af skøde

Tinglysning af skøde
Få professionel hjælp til udarbejdelse og tinglysning af skøde
BoligEkstra.dk samarbejder med Boligadvokater der til en fair pris,  sikrer dig en juridisk korrekt udarbejdelse af skøde og tinglysning heraf. Samtidigt er du sikret professionel rådgivning gennem hele forløbet fra din personlige boligrådgiver.

....
Bolighandel Tinglysning af skøde

16-02-2021


Boligguide – FAQ om bolighandel

Boligguide – FAQ om bolighandel
Spar penge ved selvsalg
Det er meget populært blandt danskere at foretage et selvsalg af sin bolig. Fordelene er da heller ikke til at overse, da du kan spare mange tusinde kroner. Samtidig har det aldrig været nemmere at sælge sin bolig selv, da du kan annoncere for din bolig online. Brug BoligEkstra.dk som boligguide

....
bolighandel Boligguide – FAQ om bolighandel

16-02-2021


Hvilke ejendomme kan pålægges servitutter

Hvilke ejendomme kan pålægges servitutter?
Servitutter kan gælde for alle typer ejendomme. Det gælder altså både for rækkehuse, sommerhuse, enfamiliehuse, etageejendomme eller byggegrunde.

....
Bolighandel Hvilke ejendomme kan pålægges servitutter

16-02-2021


Salgsopstilling

Hvad er en salgsopstilling? 
En salgsopstilling er en salgspræsentation af en bolig og indgår som en del af selve købsaftalen. Salgsopstillingen indeholder en beskrivelse af den omtalte ejendom, med tilhørende fotografier, tekniske data og en plantegning. Den indeholder derudover oplysningerne om grundens arealer, forbrug af vand, varme og el, forslag til finansiering af købet og offentlig registrering etc. 

....
Bolighandel Salgsopstilling